Doorfietsroute

De gemeente Woerden werkt samen met de provincie Utrecht aan een doorfietsroute tussen Woerden en Utrecht. Eind 2020 jaar hebben de gemeente en de provincie daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

op deze afbeelding ziet u het traject van de snelfietsroute tussen Woerden en Utrecht

Met deze 9 kilometer lange regionale fietsroute willen provincie en gemeenten het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer stimuleren. Dit draagt bij aan de bereikbaarheid van de regio, is goed voor de gezondheid én voor het milieu.

Een deel van de doorfietsroute bestaat uit een nieuw fietspad dat de verbinding vormt tussen het station Woerden en Veldwijk. Deze werkzaamheden zijn meegenomen in de aanleg van de Beneluxlaan. Het fietspad ligt parallel langs de zuidkant van het spoor, over de Cattenbroekertunnel, achter het Minkema en SC Woerden langs, om vervolgens over de Breeveldtunnel aan te sluiten op Veldwijk. Ook heeft de doorfietsroute een aansluiting aan de achterzijde van het Minkema. Hierdoor kunnen fietsers vanaf station Woerden het Minkema of de sportvelden bereiken zonder de drukke Steinhagenseweg over te steken. Het deel van het doorfietspad tot aan het Minkema College is inmiddels aangelegd. Het deel tussen het Minkema College en Veldwijk start naar verwachting eind 2024. Vervolgens wordt het doorfietspad doorgetrokken tot aan de gemeentegrens. De planning hiervan is nog niet bekend.

Hoe ziet een doorfietsroute eruit?

Op de doorfietsroute krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en krijgen zij eerder groen bij verkeerslichten op de route. De doorfietsroutes zijn voor alle fietsers. Om de doorfietsroutes te realiseren, worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden. Zo krijgt bijvoorbeeld het wegdek comfortabel asfalt. Waar nodig wordt het wegdek verbreed, zodat fietsers voldoende ruimte hebben. Ook worden er duidelijke en herkenbare lijnen, wegwijzers en verlichting aangebracht. De stoepranden zijn veilig en er zijn geen paaltjes of andere obstakels op de route. Zo kunnen fietsers vlot, comfortabel en veilig doorfietsen en zijn scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten per fiets goed bereikbaar. Dit maakt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden en voor woon-werkverkeer de fiets te nemen.

Wil je meer weten over de totale doorfietsroute? Neem dan een kijkje op de website van de provincie Utrecht.

Of bekijk op Youtube waar de route in zijn geheel komt te lopen.

https://www.youtube.com/watch?v=UZjJS5nAKmg

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen